Pes z útulku nemusí být pro každého: Při výběru zvažte všechna možná rizika

Zatím se nepovedlo najít reálný důvod, co psy pohání k šílenému činu
  |   zajímavost

Psí útulek navštívil asi každý majitel nebo milovník psů a odcházel s pocitem, jestli by náhodou nemohl udělat něco víc. Psi jsou našimi věrnými společníky už více jak 3 000 let a vybrat si toho správného společníka, který se k nám skutečně hodí, není vždy úplně jednoduché. A ten pravý může čekat právě v útulku!

V současné době se stále více dbá na chov psů s průkazem původu. Co když ale vaší prioritou je především najít k sobě věrného přítele bez ohledu na rasu i vzhled a zároveň chcete udělat dobrý skutek?

Proč právě pes z útulku?

Možná právě pro vás je útulek tím ideálním řešením. Zkuste nejprve zapátrat, zda se v okolí vašeho bydliště nenachází útulek, a domluvte se na možném venčení, které většina útulků v případě skutečného zájmu budoucího majitele nabízí. Přinese vám to šanci daného psa více poznat.

Zavítat můžete například po domluvě do psího útulku Voříškov, Haryk. O víkendech pak do psího útulku Anidef, které venčení pejsků nabízí také. V současné době již většina větších útulků provozuje webové stránky, na kterých je zároveň možné vyplnit dotazník s představou, jakého psa skutečně hledáte. Možností je tak více než dost.

Nemějte přehnaná očekávání

Štěňátka, feny a menší kříženci mizí z útulků rychlostí blesku. Těžší situaci mají psi tmavého, až černého zbarvení, většího vzrůstu a především psi pokročilejšího věku. Zkuste se tedy zamyslet, jestli nechcete pomoci právě těm, kteří šanci na nový domov mají složitější, a zároveň tak i vy budete v pořadníku čekajících daleko dříve úspěšní.

Zároveň je velmi důležité si uvědomit, že váš zájem a chuť pomoci bohužel nutně neznamená, že si pejska odvezete při první příležitosti, jelikož lidí, kteří shání pejska stejného vzhledu a velikosti, může být skutečně více.

Rizika při pořízení psa z útulku 

Pořízení jakéhokoliv domácího mazlíčka je krok, který vyžaduje velkou zodpovědnost, a to obzvlášť v případě, že se jedná o adopci z útulku.

Každý z daných pejsků má za sebou (někdy až moc složitou) minulost a je jen na vás si předem ujasnit, co od vašeho budoucího psa očekáváte; podle toho pak pokračovat s výběrem.

Rozhodně je vhodné si rozmyslet, kolik času jsme schopni psovi věnovat a jak moc časově náročná je naše práce, jelikož většina psů z útulku těžce snáší samotu a odloučení, pokud se konečně ocitnou v pravém domově. Mnoho těchto jedinců zároveň může potřebovat pravidelnější veterinární péči a zejména starší členové i vhodnou medikaci. Ujasněte si zároveň, jakého jedince vlastně sháníte.

Každý pes má svou minulost

Někomu bohatě postačí „kavárenský povaleč“ či mazel na dlouhé zimní večery. Jiní však mají se svými parťáky i sportovní ambice. Hledají psa vhodného pro určité zaměření, společníka do práce, na túry, běh, kolo, v současné době populární koloběžku se psem nebo canisterapii, kterou mnozí jedinci s náročnou minulostí zvládají skvěle právě pro jejich schopnost více vnímat lidské emoce.

Pokud stále váháte a nejste si jisti, zda budete schopni zvládnout náročnou výchovu psa a možné problémy s tím spojené, zkuste nejprve zapátrat po chovných stanicích a konkrétních plemenech. Skutečně není ostuda si přiznat, že pes z útulku nemusí být pro každého.

Dejte na svůj pocit

Zvážili jste všechna možná rizika a máte jasnou představu, jakého parťáka k sobě sháníte?

Zbývá tedy vám jen popřát hodně štěstí a zároveň trpělivost v „čekacím procesu“ a správnou ruku při výběru. A věřte, že s tím správným psem už nikdy nezažijete nudu ani samotu!

Zdroje: Podcast Pejskárium (Bára Benešová z útulku Anidef), denik.cz, anidef.cz

KAM DÁL: Rebelka Agáta Hanychová mění show Holčičky v minové pole: Koho už stihla dcera Žilkové během své kariéry urazit?